Kaikki kirjoittajan Mikko artikkelit

Kesäkuun puuhia

Remontti tuntuu tässä tällä hetkellä edistyvän suhteellisen hyvää vauhtia vaikka välillä tuleekin tunne, että mikä tässä taas takkua mutta loppujenlopuksia tulosta on saatu myös aikaan.

Viimeisimmän blogi päivityksen jälkeen tilanne on edennyt siihen vaiheeseen, että lattia ja seinät on todellakin saatu levytettyä melkein kokonaan. Jostain syystä tämä vaihe menikin omasta mielestäni odetettua nopeammin ja sitten meillä olikin käsissä ongelma mistä saamme tasoitemiehen paikalle. Kyselimme tekijöitä useammasta paikasta mutta suurimmaksi osaksi meille myytiin eioota eli olivat hyvinkin kiireisiä ja toisekseen hintahaarukkakin oli sangen mielenkiintoinen tai sitten tekijöistä ei saanut pihalle oikein juuta eikä jaata. No onneksi ongelma kuitenkin ratkesi ja työt on  päästy aloittamaan tuossa kesäkuun alussa.

Toinen ongelma joka tuli eteemme oli se, että muurari oli, odottaessa tietoa siitä milloin pääsee jatkamaan täällä, ottanut tietenkin muista hommia ja ne piti päästä lopettamaan ensin ja sitten tulikin jo loma. No onneksi näistä tasoite miehistä löytyi myös kätevä laattamies joten ainakin keittön osalta olemme päässeet nyt etenemään senkin asian suhteen.

Tällä hetkellä siis keittiö ja olohuone on tasoitettu ja muut huoneet ovatkin hyvää matkaan työnalla. Keittö on myös maalattua ja laatoitettu kokonaan, tänään suoritettiin lattian saumaus. Keittiö alkaa olla siis valmis kalusteiden tuloon joka onkin sovittu juhannuksenjälkeiselle viikolla jolloin ne myös asennettaan. Myös olohuone on suurimmaksi osaksi maalattu näyttää siltä osin hyvältä. Myös muut 1. krs huoneet ja 2. krs ovat työnalla ja niitä päästäneen myös maalaamaan ainakin osittain jo ensi viikolla. Ensi viikolla myös varsinaisen muurarin/laatoittajan pitäisi tulla töihin jolloin saanemme wc tiloja ja kellarin saunaan sekä pesutilaa myös eteenpäin. Voisi siis  hyvinkin olla mahdollista, että viimeistää elokuussa voisimme päästä muuttamaan.

Saunan lauteet on tilattu ja niiden toimitus on jossain elokuun toisella viikolla. Uudet avomalliset portaa on myös tilauksessa ja niiden toimitus pitäisi olla heinäkuun toisella tai kolmannella viikolla eli kenties tämä tästä…

Nyt mielessä kalvaa ongelma putkitöiden osalta eli saadaanko ne ajoissa alta pois. Putkiurakoitsija lomailee heinäkuussa joten ainakin wc pyttyjen ja keittiön hanojen asennukset pitäisi saada tehtyä siinä mennessä. Mutta sitä ennen pitäisi saada ainakin vessojen lattiat laatoitettua. Kenties siis tässäkin päästään johonkin tulokseen kesäkuun viimeisellä viikolla juhannuksen jälkeen.

Remontin kuvallista satoa I

Tässä on hieman kuvallista satoa remontin edistymisestä talon toisessa ja ensimmäisessä kerroksessa.

Kuisti

Tähän mennessä remontti on sujunut suuremmitta yllätyksittä, joten jo oli aikakin, että jotain tulee eteen. Olimme jo toki huomanneet aikaisemmin, että kuistilla ja tarkemmin ottaen pääoven kohdalla on ollut kosteusvaurioita. Nyt kun oli sitten tarkoitus käydä kuistin kimppuun, niin kävi ilmi, että vauriot olivatkin odotettua suurempia. Itseasiassa suurin osa kuistin alaohjauspuista oli mätiä, samoin kuin ulkovuorauksen laudoitus alaosastaan. Joten oli aika löydä viisaat päät yhteen ja miettiä mitä teemme. 

Päädyimme loppujenlopuksi siihen, että kaikki ulkoseinät puretaan ja rakennettaan kokonaan uudelleen, mutta katto säästetään. Täytyykin sanoa, että tällä hetkellä kuisti näyttää sangen mielenkiintoiselta, sillä katto näyttää roikkuvan tyhjän päällä.

Katsotaan nyt mitä tästäkin tulee…

Tämmöistähän siitä sitten seurasi…

Työmaalla tapahtuu…

Jälleen kerran on kulunut tovi siitä, kun viimeksi olen ”ehtinyt” kirjoittamaan tänne remontin edistymisestä. Nyt siis lienee jo aika valottaa hieman tämän hetkistä tilannetta.

Kellari
Ulkoseinien osalta sauna, pesu-, öljysäiliö- sekä kodinhoitohuone on eristetty 10cm uretaanilevyllä. Eristämistä sen sijaan odottaa vielä puku- ja oleskeluhuone sekä ns. viinikellari/serverihuone. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan niin ensi viikolla olisi tarkoitus nakutella nuo puuttuvat tilat kuntoon. Tämän jälkeen timpurit pääsisivät koolaushommiin myös kellarissa.

Pesuhuoneessa eristyksen eteen on myös muurattu uudet seinät, jotka on myös tasoitettu. Myös muut pesuhuoneen seinät sekä oviaukot ovat käyneet läpi omat prosessinsa. Pesuhuone odottaa tällä hetkellä seinien vesieristämistä, jonka ajankohta selviää heti alkuviikosta.

Saunassa ulkoseinän puolelle on tulevan kiukaan kohdalle noussut myös muuraus, joka on tarkoitus laatoittaa ja myös vastakkainen muurinpuoleinen seinä on muurattu uuteen uskoon. Kaksi muuta seinää odottaa vielä toimenpiteitä eli toiseen tulee vain alumiinipaperi ja toiseen saunasatu jonka jälkeen seiniä pääsee koolaamaan paneeleita varten. Myös uudet laudesuunnitelmat on tilattu, kun lopulliset mitat ovat nyt valmistuneet.

Kellarin WC:n seinät on myös tasoitettu ja ovat maalia vaille valmiit.

1. krs
Tilanne tässä kerroksessa on sellainen, että kaikki ulkoseinät on eristetty ja niissä on myös peruskoolaukset valmiina, muutama rakonen tosin kaipaa vielä uretaanivaahtoa. Katto on muovitettu ja koolingit oikaistu. Tällä hetkellä työnalla on lattiakoolausten oikaisu ja tarpeellinen korjaus. Olohuoneeseen on saatu vahvistettu laatta, jonka päälle muurari on tällä hetkellä tekemässä takan runkoa. Toisin sanoen tässä kerroksessa kaikki näyttää olevan aika hyvin mallillaan.

2. krs
Toinen kerros onkin kokenut suuren muutoksen sitten viimeisimmän päivityksen. Itseasiassa tämäkin kerros alkaa olla jo aika hyvin mallillaan eli tarvittavat runkorakenteet on vahvistettu. Kaikki seinät on jo eristetty vähintään villalla ja osa myös uretaanilla, koolaukset on täälläkin valmiina. Kattopalkit on uusittu ja olemassa olevat rakenteet oikaistu, lisäksi yläpohja on myös eristetty uretaanilla. Myös lattian kohdalla on edistytty eli sekin on nyt vaaterissa, minkä lisäksi uudet väliseinät on saatu pystyyn.

Kokonaisuutena ajatellen kaikki rakennuksen viemärit, vesijohdot sekä IV-kanavistot saatu asennettua. 1. krs ja 2. krs odottavat siis harvalaidoitus- sekä lämmönluovutuslevyjen asennusta, jotta päästään asentamaan lattialämmitystä. IV-vetojen osalta rakennuksesta puuttuu vielä koneet sekä läpiviennit suurimmaksi osaksi.

Tammikuun tilannepäivitys

Edellisestä blogipäivityksestä onkin jo ehtinyt vierähtää aikaa, joten nyt lienee jo korkea aika selostaa hieman mitä remonttirintamalla on tapahtunut.

Kellari
Joulukuun alkupuolella kellarin lattia alkoi olla valmiina valua varten eli lattia oli eristetty, viemärit ja vesijohdot vedetty, tarvittavat laatan alla kulkevat sähköjohtojen suojaputket asennettu, eristeen päälle oli myös levitetty verkko sekä lattialämmitysputket. Varsinainen valu tehtiin 16. päivä. Jo seuraavan päivänä pääsimme ihmettelemään, oliko valu onnistunut ja ainakin kaadot näyttivät olevan melkein jo kohdallaan, sekä muutenkin kaikki näytti ihan hyvältä.  Mutta tokihan jotakin piti mennä pieleen, ainaskin pikkasen, eihän tämä muuten olisi rakennushommaa. Saunassa kiukaalle tulevan sähköjohdon suojaputki oli sitten varmuuden vuoksi päätetty valaa laatan sisään!

Jo ennen vuoden vaihdetta pääsimme testamaan eristeiden asennusta kellarin ulkoseiniin. Seiniin tulee 100mm alumiinipintainen uretaanilevy joka kiinnitetään betoniseinään pikanauloilla. Asennustyöt jatkuivat heti uuden vuoden jälkeen ja saimmekin suhteellisen nopeassa tahdissa eristettyä kadunpuoleisen seinän ja tulevan öljysäiliötilan takaseinän, seuraavaksi siirryimme eristämään saunaa ja pesuhuonetta.

Hieman liikkuvaa kuvaa

Ensimmäisessä videoklipissä talon vanha ölysäiliö siirtyy kuorma-auton lavalle.

[flashvideo file=https://www.paavolat.fi/talo/wp-content/uploads/2010/11/Oljy.flv /]

Toisessa klipissä taaseen valetaan sokkelia.

[flashvideo file=https://www.paavolat.fi/talo/wp-content/uploads/2010/11/Valu.flv /]

Hormeista osa 2

Torstaina päätin sitten kaivaa esille kiukaan hormin, jonka olimme päättäneet ottaa takan käyttöön. Laajensin ensin olemassa olevaa aukkoa sivusuunnassa, mikä oli helppoa kohdallaan olleen tyhjän jätön takia. Näin sain hormin toisen rivin nopeasti näkyviin. Hiukan myöhemmin päivällä, yhdessä isäni kanssa, mittasimme vielä oletetun kiukaan hormin kohdan ja kävimme käsiksi toisen rivin muuraukseen. Mittauksemme osuikin oikeaan eli puhkaisimme nopeasti reiän savuhormiin. Ennen kuin soitimme uudemman kerran palotarkastajan visiitille, niin halusimme tarkistaa vielä itse, että kaikki on kunnossa eli hormi todellakin menee saunaan. Kokeilimme rassata hormia niin ylhäältä kuin alhaaltakin, mutta mitään ei näkynyt missään päässä. Jäimme sitten hetkeksi tuumailemaan, että mikä tässä nyt mättää… Olisikohan tämä nyt kuitenkin sitten tämä vanhassa hormikartassa ole leivinuunin hormi, pakko olla. Mutta tämäkin on oikeastaan vielä vähän liian reunassa, mutta jos tämä on todellakin tuo leivinuunin hormi, heti seuraava on se kiuas ja se olisi todellakin passelissa kohdassa. Joten ei muuta kuin reikää laajentamaan edessä ja sitten uutta reikää myös toiseen riviin.  Ja heti tärppäsi eli osuimme todellakin hormiin ja pian olimmekin tutkimassa olisiko tämä viimeinkin se oikea. Ja kyllä pienoisen uurastuksen jälkeen saimme yhteyden saunan ja olohuoneen välille.

Hormeista ja hormien välistä

Tulisija on tietenkin sellainen asia, joka pitää olla jokaisessa omakotitalossa ja se on ollut meidänkin suunnitelmissamme jo alusta lähtien. Takan paikkakin on ollut selvillä alusta lähtien; takka tulee olohuoneeseen. Ajatus erillisestä takkahuoneesta on kuullostanut monen korvaan aikoinaan kivalta, mutta mitä tässä on kokemuksia kuullostellut ja niistä lukenut niin tuo on ollut suurimmaksi osaksi kuolleena syntynyt idea. Takan on hyvä olla siellä missä ihmisetkin!

Jotta takan voi asentaa, niin sille tarvitaan tietenkin hormi. Ottaen huomioon sen, että vanhassa rintamamiestalossa on hormeja yleensä aika monta, luulisi asian järjestyvän helposti. Tässäkin talossa hormeja on kaikkiaan 14 kappaletta. Ilmeisesti jokaisessa huoneessa on alunperin ollut jonkinlainen kakluuni tai kamiina, ennenkuin talo siirtyi keskuslämmitykseen. Keskuslämmitykseen siirtymisen yhteydessä talosta on kuitenkin purettu kaikki muut tulisijat, saunan tulisijoja lukuunottamatta, joten mitään ilmiselviä merkkejä hormeista tai muusta ei siis ollut näkyvissä.

Ensimmäinen vaihe oli kutsua paikalle nuohooja selvittämään missä mahtaisi olla olohuoneen vanhan uunin hormi. Osuimmekin ensi yrittämällä oikeaan, vaikka emme sitä heti tajunneetkaan. Teimme nuohoojan merkkaamaan kohtaa aukon ja osuimmekin hormiin tai oikeastaan kahden hormin väliin. Sitten aloimme ihmetellä tilannetta vanhan hormikartan avustuksella. Mutta jokin ei nyt täsmännyt, sillä hormien mitat ja paikat eivät nyt tuntuneet menevän yhteen piirustuksen kanssa. Yksi löytämistämme hormeista oli olohuoneen nurkassa ja se oli musta eli selvästikin savuhormi ja seuraava hormi sen vieressä olikin todella iso, kahden hormin levyinen. Joten ei muuta kuin nuohousfirma uudelleen paikalle. Kaverit kävivät sitten työmaalla ihan omin avuin, kun eivät saaneet puhelimella kiinni isääni, joka toimi yhteyshenkilönä. Olivat siellä sitten todenneet, että kyllä se nurkassa oleva hormi on se oikea. Ja homma meni tämän takia sitten odotteluksi, koska me emme halunneet takkaa nurkkaan, vaan keskemmälle ja olisimme tuossa toisella käynnillä halunnet päivittää hormikartan ajantasalle. Joten ei kun soittoa perään, että tulkaa uudestaan. No ei auttanut kuin odotella, koska viikko oli vaihtunut syyslomaviikoksi ja seuraavat viikot olivatkin sitten muuten vaan kavereilla kiireisiä. Kunnes sitten toissaviikolla saimme vihdoin kaverit savuttamaan hormit ja johan alkoi tulla hieman tolkkua tilanteeseen.

Uusi hormikartta kertoikin meille heti miksi olimme aiemmin olleet ymmällämme. Esimerkiksi kellarin pannuhuoneen ja varaston poistoilmaräppänät johtivat samaan hormiin. Koska meille on tulossa koneellinen ilmanvaihto, heräsi ajatus josko saisimme otettua jonkun ilmanvaihtohormin takan käyttöön tai sitten yrittäisimme saada vanhan kiukaan hormin toisesta rivistä kaivettua esille. Helpoimmalta vaihtoehdolta kuullosti ilmastointihormin ottaminen käyttöön, mutta sitä varten tarvitsee saada lupa palotarkastajalta, joten ei muuta kuin häntä tavoittelemaan. Saimmekin tarkastajan tämän viikon tiistaina piipahtamaan paikalla. Tässä yhteydessä selvisi, että ilmastointihormia emme voi ottaa tässä yhteydessä takan käyttöön, koska se hormi, jota havittelimme on pannuhuoneen poistohormi ja sellainen tulee olla jatkossakin, vaikka meillä onkin koneellinen ilmanvaihto. Joten loppujenlopuksi ainoaksi vaihtoehdoksi nurkan lisäksi jäi kiukaan hormin kaivaminen esille, minkä pitäisi onnistua, sillä eturivissä oleva kahden hormin levyinen aukko ei ole hormi vaan jokin jättö ja kiukaan hormin pitäisi löytyä sen takaa.

No huomenna on sitten aika piikata reikää ja katsoa onnistaako meitä. Näköjään joskus asiat pitää tehdä vaikeimman kautta…

Historiaa seinien välistä

Usein vanhojen talojen remonteissa on seiniä ja lattioita auottaessa törmätty mielenkiintoisiin löytöihin. Tässä remontissa tuollaisiin ei ole kuitenkaan vielä törmätty, eli lattioiden alla on todellakin ollut vain lastuja sekä puruja ja seinien välissä pellavapäistärettä, vanhojen kaapien hyllyjen ja hyllypaperien välistäkään ei ole löytynyt rahaa.

Purujen seassa ei ole myöskään ollut paljonkaan niin sanottua ylimääräistä materiaalia, mutta jotain on sentään löytynyt. Löytyi seuraava tiedonanto, joka lienee alunperin ollut palkkapussin kääntöpuoli.

Lisäksi yläkerran WC seinän välistä löytyi hieman repalainen Aamulehti vuodelta -54.Tästäkin tulen myöhemmin skannaamaan hieman näytteitä tänne.

Näiden lisäksi ainot löydöt ovat oikeastaan olleet ne muutamat naisten sukkanauhasukat, jotka löytyivät eräästä ovenpielestä, missä olivat siis tilkkeenä.