Aihearkisto: Yleistä

Joulua odotellessa

Jouluksi uuteen kotiin! Hmm… tuttu sanonta! Meitäkin varoiteltiin, että ei kannata kiirehtiä tiettyyn hetkeen, eikä ainakaan jouluun. Tosin puhe oli silloin jo edellisestä joulusta! Talon hankinnasta ja remontin aloituksesta on melkein 1,5 vuotta. Vihdoin homma alkaa näyttää viittä vaille valmiilta. Viimeisiä viilauksia on tehty sinne tänne ja viimeisimpänä rypistyksenä tehtiin joulua edeltävänä viikkona ja viikonloppuna kellarin alaportaiden laatoitus ja laminaatin asennus. Laminaattia naputeltiin lattiaan ihan omin voimin ja kyllä siitä aika kiva sitten lopulta tuli! Valittiin Bauhausin tummanharmaa ”printtilaminaatti”.

Käytiin myös tilaamassa eteiseen liukuovikaappi sekä makuuhuoneeseen vaatekaapit. Niiden pitäisi olla haettavissa pari päivää ennen joulua, eli vielä on pieni rypistys niiden osalta tehtävänä ennen joulurauhan julistusta. Pitkällisen pähkäilyn ja hintavertailujen tuloksena päädyttiin hankkimaan nuo Keittiöjätistä. Testataan samalla näiden hinta-laatusuhdetta ja katsotaan sitten mistä tilataan muuallepäin taloa kaappeja. Aikaisemmin kellaritiloissa testattiin myös Ylöjärveläisen Pirkanmaan keittiötukun hinta-laatusuhdetta ja hinta oli halpa ja laatukin vähän sen mukainen sitten. Mutta kyllä ihan toimivat kaapit sieltäkin saatiin, muutamien pikkujuttujen takia tosin jouduttiin siellä asioimaan useampaan otteeseen kaappien asennusvaiheessa. Katotaan nyt sitten montako halvemman tason liikettä vielä tämän projektin puitteissa tullaan testaamaan… ehkä täytyykin kirjoittaa niistä sitten vertailu lopuksi 🙂

Joulua odotellessa, odottelemme vielä kellarin portaiden askelmien päälysteitä. Ostimme koivuista liimapuulevyä Bauhausista ja siitä on tarkoitus sahata päällysteen portaikkoon. Yläkerran portaat ovat wengen väriseksi sävytettyä koivua, joten nämäkin sävytetään sitten samaan sävyyn. Tuo kellariin menevä portaikko on kohtalaisen haasteellinen, koska lähes jokainen porras on eri kokoinen. Yksi tuttavamme lupautui tekemään askelmat ja kävikin tekemässä pahvisabluunat portaista. Katostaan nyt saadaanko näitäkin valmiiksi vielä ennen joulua.

Syksyn satoa

Syksy hurahti ohi melkein huomaamatta. Elokuun lopussa saatiin talon 2 ylimpään kerrokseen käyttölupa, eli kuun vaihteessa päästiin muuttamaan sisään. Kellarikerros oli sen verran vaiheessa, että sille lupaa ei saatu. Tavarat pakettiin ja muutto päälle! Onneksi porukkaa oli mukavasti, joten ihan ylitsepääsemätön urakka tuo ei ollut.  Osa tavaroistakin odotti jo valmiina paketeissa edellisestä muutosta säilöttyinä.

Syksy kului enemmän ja vähemmän laatikoiden seassa elellessä. Vähitellen niitä onneksi alkoi vähenemään. Samalla jatkettiin töitä, tosin tahti hidastui huomattavasti, koska vakituiseen tekevät työmiehet siirtyivät muihin urakoihin. Viikonloppuisin fiksailtiin kaikenlaisia pikkujuttuja ja jatkettiin kellarin laittoa. Ensimmäisenä isona työvaiheena tehtiin kodinhoitohuone, jonka lattia laatoitettiin ja sen jälkeen asenneltiin kaapistot. Kaappien kanssa kuluikin mukavasti aikaa kun kasattiin ne itse pikkuosista. Mutta ihan toimiva siitä saatiin!

Lumentulon lähetessä tuli kiire tehdä ulkoraput. Väliaikaisena kulkureittinä toimineet ”lainaraput” purettiin ja saatiin yksi työmies paikalle pariksi viikoksi valamaan betonista raput ja samalla jatkamaan sisätöitä. Juuri ennen isomman lumimyräkän tuloa, saatiin raput valuun ja kuivumaankin. Kyllä nyt kelpaa kulkea!

Heinäkuun höyryjä

Heinäkuussa lomat sotki projektia ärsyttävästi. Putkari ja muurari lomailivat, lähes kaikki erikoisliikkeet lomailivat, kalustetehtaat lomailivat jne. jne. Onneksi sentään 2 timpuria touhusivat koko kesän talolla lähinnä pintoja tasoittaen ja maalaten. Itsekin lomailimme muutamia päiviä mökillä ja tietenkin asuntomessuilla Kuopiossa piti käydä katsomassa uusia ideoita. Asuntomessujen aikana taloon oli ilmestynyt uudet portaat 1. ja 2. kerroksen väliin. Muuten ihan hyvältä näytti, paitsi että portaan reisilankku kulki oviaikon päältä! Kas kun ei sitten sitä kukaan ollut aikaisemmin huomannut, esim. mittojen oton yhteydessä.?? Allekirjoittanut ei sitten tuota asiaa pystynyt nielemään, joten soittelin ensin asentajalle, joka myös mitat oli käynyt ottamassa. Asentajan kanssa puhelinkeskustelu meni eipäs-juupas -linjalle, joten siitä ei sanottavaa hyötyä ollut. Kuulemma oli asiakkaan vika, jos ei huomata kertoa ovesta, vaikka se näkyvissä olikin… No, soittelin sitten tehtaalle, jossa en heti tavoittanut omistajaa, mutta lähetin kuvauksen asiasta reklamaation muodossa sähköpostilla. Erinäisten keskustelujen ja valokuvien ottamisen ja lähettämisen lopputuloksena saimme reklamaatiohyvitystä 10% rappujen kokonaishinnasta. Reklamaatiorattaiden pyöriessä timpurit siirsivät oviaukkoa n. 50 cm sivummalle ja näin saatiin portaat menemään vain karmin päältä, muttei enää itse oviaukon. Harmillista tässä tietysti oli se, että sisäseinät olivat jo valmiina ja nyt piti taas repiä niitä auki ja paikata toista puolta! Lopputuloksena kuitenkin ovi on nyt itse asiassa paremmassa kohdassa kulkua ajatellen kuin ennen.

Heinäkuussa saimme myös saunan lauteet paikalleen. Niiden toimitus ja asennus oli kiitettävää tasoa ilman yllätyksiä ja kaikenlisäksi sauna on tosi onnistunut tummine seinäpaneeleineen ja tervaleppälauteineen!

Myös kylpyhuoneen puoli alkoi valmistua. Muurarille pään raapimista aiheuttanut valoseinämä alkoi muotoutua. Valoseinämä erottaa 2 suihkua toisistaan muodostaen vähän kolmikota muistuttavan seinän. Seinän päädyssä on lasitiilet, joiden takana on valot, joten seinä toimii samalla valaisimena. Ongelmana seinän tekemisessä oli lasitiilien liittäminen järkevästi laattaseinän jatkoksi,kun kaikki kulmat ovat muuta kuin suoria. Lopulta akryylilistojen ja ”tilkkeeksi” laitettujen laatanpalasten avulla seinä saatiin kuosiinsa ja riittävän tukevaksi. Aluksi ajateltiin valaista seinä kuiduilla lasitiilien takaa, mutta kun kuidut oli laitettu, niin todettiin niiden valoteho aivan liian vähäiseksi. Toiseksi vaihtoehdoksi löytyi kosteuden kestävää ledinauhaa, jota laitettiin kulkemaan koko korkeudelta lasitiilien reunassa. Ongelma tässä ratkaisussa oli saada taipuisa ledinauha roikkumaan edes jotenkin suorassa. Todettiin, että jotain pitää laittaa nauhan painoksi ja Mikko alkoikin nikkaroimaan painoa akryylilevystä, verkonpainoista ja ties mistä. Ensimmäinen harjoitelma irtosi tietenkin nauhasta ja putosi seinämän taakse! Siinä sitten rauhalliselta mieheltäkin meinasi hermo mennä sitä kalastellessa takaisin. Onneksi kalamiehen onni oli matkassa, ja isoilla ongenkoukuilla akryylipala ongittiin ylös! Toisella yrityksellä kiinnitettiin akryyli ja paino takuuvarmasti ledinauhaan ja saatiin ledit pujoteltua kohtuullisesti lasitiiliseinän taakse. Täytyy vain toivoa, ettei ledilamput kovin nopeasti pimene, muuten hankala nauhan vaihto on edessä. Täytyy kuitenkin sanoa, että harvassa kylpyhuoneessa on näin onnistunut ”valaisin”! Lopputuloksesta voi olla ylpeitä kaikki osalliset!

Kesäkuun puuhia

Remontti tuntuu tässä tällä hetkellä edistyvän suhteellisen hyvää vauhtia vaikka välillä tuleekin tunne, että mikä tässä taas takkua mutta loppujenlopuksia tulosta on saatu myös aikaan.

Viimeisimmän blogi päivityksen jälkeen tilanne on edennyt siihen vaiheeseen, että lattia ja seinät on todellakin saatu levytettyä melkein kokonaan. Jostain syystä tämä vaihe menikin omasta mielestäni odetettua nopeammin ja sitten meillä olikin käsissä ongelma mistä saamme tasoitemiehen paikalle. Kyselimme tekijöitä useammasta paikasta mutta suurimmaksi osaksi meille myytiin eioota eli olivat hyvinkin kiireisiä ja toisekseen hintahaarukkakin oli sangen mielenkiintoinen tai sitten tekijöistä ei saanut pihalle oikein juuta eikä jaata. No onneksi ongelma kuitenkin ratkesi ja työt on  päästy aloittamaan tuossa kesäkuun alussa.

Toinen ongelma joka tuli eteemme oli se, että muurari oli, odottaessa tietoa siitä milloin pääsee jatkamaan täällä, ottanut tietenkin muista hommia ja ne piti päästä lopettamaan ensin ja sitten tulikin jo loma. No onneksi näistä tasoite miehistä löytyi myös kätevä laattamies joten ainakin keittön osalta olemme päässeet nyt etenemään senkin asian suhteen.

Tällä hetkellä siis keittiö ja olohuone on tasoitettu ja muut huoneet ovatkin hyvää matkaan työnalla. Keittö on myös maalattua ja laatoitettu kokonaan, tänään suoritettiin lattian saumaus. Keittiö alkaa olla siis valmis kalusteiden tuloon joka onkin sovittu juhannuksenjälkeiselle viikolla jolloin ne myös asennettaan. Myös olohuone on suurimmaksi osaksi maalattu näyttää siltä osin hyvältä. Myös muut 1. krs huoneet ja 2. krs ovat työnalla ja niitä päästäneen myös maalaamaan ainakin osittain jo ensi viikolla. Ensi viikolla myös varsinaisen muurarin/laatoittajan pitäisi tulla töihin jolloin saanemme wc tiloja ja kellarin saunaan sekä pesutilaa myös eteenpäin. Voisi siis  hyvinkin olla mahdollista, että viimeistää elokuussa voisimme päästä muuttamaan.

Saunan lauteet on tilattu ja niiden toimitus on jossain elokuun toisella viikolla. Uudet avomalliset portaa on myös tilauksessa ja niiden toimitus pitäisi olla heinäkuun toisella tai kolmannella viikolla eli kenties tämä tästä…

Nyt mielessä kalvaa ongelma putkitöiden osalta eli saadaanko ne ajoissa alta pois. Putkiurakoitsija lomailee heinäkuussa joten ainakin wc pyttyjen ja keittiön hanojen asennukset pitäisi saada tehtyä siinä mennessä. Mutta sitä ennen pitäisi saada ainakin vessojen lattiat laatoitettua. Kenties siis tässäkin päästään johonkin tulokseen kesäkuun viimeisellä viikolla juhannuksen jälkeen.

Remontin kuvallista satoa I

Tässä on hieman kuvallista satoa remontin edistymisestä talon toisessa ja ensimmäisessä kerroksessa.

Pääsiäispuuhia

Pääsiäisen työlistalle otimme saunan paneeleiden käsittelyn. Halusimme saunaan tummat seinät ja katon ja vaaleammat lauteet. Ensin etsiskelimme valmiista paneelivaihtoehdoista sopivan tummaksi sävytettyjä, mutta vaihtoehtoina oli joko savunharmaata tai lähes mustaa ruskeaa, joka kellaritiloissa olisi näyttänyt mustalta. Päädyimme siis ostamaan peruskuusipaneelia ja värjäämään sen itse ennen seinään kiinnittämistä. N. 250 metriä paneelia hankittiin ennen pääsiäistä ja samoin käsittelyaine (sävynä venge).

Pitkäperjantaina alkoi sitten urakka. Käsittely tehtiin kertaalleen paaneleiden takapuolelta ja kahteen kertaan päältä. Hommaa hankaloitti se, että vaikkakin talo on vielä ilman varsinaisia väliseiniä, niin silti pitkien paneeleiden kuivumistilaa ei hirmuisesti ollut. Tulevaan keittiöön ja työhuoneeseen rakenneltiin 2-kerroksiset ”kuivaustelineet”, joille sitten saatiin kerralla vaakatasoon kuivumaan n. puolet kaikista paneeleista ja olohuoneen rakenneltiin paikka pensselöintii, jossa mahduttiin työskentelemään 2 hengen voimin. Urakkaa käytiin tekemässä joka päivä ja välillä pariinkin kertaan päivän aikana pääsiäismunien ja mämminsyönnin lomassa. Lopputuloksena 2. pääsiäispäivän iltana saatiin kuivat, käsitellyt paneelit kasalle odottamaan seiniin naputtelua. Ja mikäs se mukavampaa kuin palata ”oikeisiin töihin” parantelemaan kipeytyneitä paikkoja 😉

Työmaalla tapahtuu…

Jälleen kerran on kulunut tovi siitä, kun viimeksi olen ”ehtinyt” kirjoittamaan tänne remontin edistymisestä. Nyt siis lienee jo aika valottaa hieman tämän hetkistä tilannetta.

Kellari
Ulkoseinien osalta sauna, pesu-, öljysäiliö- sekä kodinhoitohuone on eristetty 10cm uretaanilevyllä. Eristämistä sen sijaan odottaa vielä puku- ja oleskeluhuone sekä ns. viinikellari/serverihuone. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan niin ensi viikolla olisi tarkoitus nakutella nuo puuttuvat tilat kuntoon. Tämän jälkeen timpurit pääsisivät koolaushommiin myös kellarissa.

Pesuhuoneessa eristyksen eteen on myös muurattu uudet seinät, jotka on myös tasoitettu. Myös muut pesuhuoneen seinät sekä oviaukot ovat käyneet läpi omat prosessinsa. Pesuhuone odottaa tällä hetkellä seinien vesieristämistä, jonka ajankohta selviää heti alkuviikosta.

Saunassa ulkoseinän puolelle on tulevan kiukaan kohdalle noussut myös muuraus, joka on tarkoitus laatoittaa ja myös vastakkainen muurinpuoleinen seinä on muurattu uuteen uskoon. Kaksi muuta seinää odottaa vielä toimenpiteitä eli toiseen tulee vain alumiinipaperi ja toiseen saunasatu jonka jälkeen seiniä pääsee koolaamaan paneeleita varten. Myös uudet laudesuunnitelmat on tilattu, kun lopulliset mitat ovat nyt valmistuneet.

Kellarin WC:n seinät on myös tasoitettu ja ovat maalia vaille valmiit.

1. krs
Tilanne tässä kerroksessa on sellainen, että kaikki ulkoseinät on eristetty ja niissä on myös peruskoolaukset valmiina, muutama rakonen tosin kaipaa vielä uretaanivaahtoa. Katto on muovitettu ja koolingit oikaistu. Tällä hetkellä työnalla on lattiakoolausten oikaisu ja tarpeellinen korjaus. Olohuoneeseen on saatu vahvistettu laatta, jonka päälle muurari on tällä hetkellä tekemässä takan runkoa. Toisin sanoen tässä kerroksessa kaikki näyttää olevan aika hyvin mallillaan.

2. krs
Toinen kerros onkin kokenut suuren muutoksen sitten viimeisimmän päivityksen. Itseasiassa tämäkin kerros alkaa olla jo aika hyvin mallillaan eli tarvittavat runkorakenteet on vahvistettu. Kaikki seinät on jo eristetty vähintään villalla ja osa myös uretaanilla, koolaukset on täälläkin valmiina. Kattopalkit on uusittu ja olemassa olevat rakenteet oikaistu, lisäksi yläpohja on myös eristetty uretaanilla. Myös lattian kohdalla on edistytty eli sekin on nyt vaaterissa, minkä lisäksi uudet väliseinät on saatu pystyyn.

Kokonaisuutena ajatellen kaikki rakennuksen viemärit, vesijohdot sekä IV-kanavistot saatu asennettua. 1. krs ja 2. krs odottavat siis harvalaidoitus- sekä lämmönluovutuslevyjen asennusta, jotta päästään asentamaan lattialämmitystä. IV-vetojen osalta rakennuksesta puuttuu vielä koneet sekä läpiviennit suurimmaksi osaksi.

Helmikuun kiireitä

Pakkasen paukkuessa ulkona, sisällä talossa piti kiirettä. Talolla hääräsi parhaimmillaan 7 vierasta (2 timpuria, 1 putkari, 1 muurari, 2 ilmastointiasentajaa, 1 työnjohtaja) ja 2 omaa haalarihemmoa samalla kertaa, siinä meinasi jo porukka kompastua toisiinsa. Mutta tuo oli vain tilapäinen häiriö, onneksi tilanne siitä rauhoittui normaaliin 4 henkilön päivätahtiin. Työkin edistyy siis huimaa vauhtia ja eristys alkaa olla nyt hyvällä mallilla ja ilmastointi- ja viemäriputkiakin risteilee sinne tänne. Putkivetojen kanssa onkin pitänyt vähän raapia päätään, vanhaan taloon kun ei ole suunniteltu ihan noin paljon putkivetoja. Onneksi vain yläkerran yhteen huoneeseen pitää rakentaa yksi ylimääräinen kotelointi putkien piilottamiseksi, loput on saatu jemmattua joko seinien väliin, lattioiden alle tai komeroiden puolelle.

Yläkerran vessaa pyöriteltiin paperilla innokkaasti, kun oikeaa pöntön, altaan ja kaappien sijoittelua ei meinannut löytyä. Lopulta päädyttiin isontamaan huonetta hiukan ja siirtämään kaikki edellä mainut alkuperäisestä poikkevaan kohtaan. Allekirjoittanut kävi tämän kertomassa eräänä aamuna työmaalla ja siitäkös putkari ja timpuri riemastuivat! No, onneksi sentään työt oli vielä siinä vaiheessa, että vain pari viemäriä piti siirtää. Tällä kertaa ehdin myös ajoissa hätiin jakotukin suhteen, se kun oli tulossa ihan ”väärään” kohtaan. Nyt saadaan sekin sullottua kaapin sisään piiloon. (Toisin kuin kellarissa, jossa se kökötti keskellä pyykinkuivaushuonetta -> seurauksena se, että ei ole enää pyykinkuivaushuonetta….!!)

Teknisten hommien edistyessä kiertelimme jälleen kerran innokkaasti laattakaupoilla. Pitkällisen edestakaisin juoksemisen lopputuloksena meillä on nyt tilattuna kaikki laatat lukuunottamatta 1. kerroksen vessaa, mutta siihenkin laatta on jo valittu, odotellaan vain lopullisia huoneen mittoja. Mosaiikissakaan ei tarvinnut päätyä siihen kaupan kalleimpaan, vaan paras oli kerrankin kohtuuhintainen 😉 Valittiin violetin ja viininpunaisen sävyinen lasimosaiikki, jolla tehdään tehosteraidat seiniin sekä poreammeen lähelle hyllyt. Samalla päätettiin luopua ajtuksesta laatoittaa poreammeelle etuseinä, vaan tehdään nyt vain nuo tehosteet ja amme saa olla kulmassa sellaisenaan. Yläkerran vessaan löytyi ihana luumunpunainen ”Halla” Pukkilasta ja sillä teemme yhden tehosteseinän. Muihin seiniin saatiin sopivasti K-Raudan  tarjouksesta 30×60 valkoinen seinälaatta. Lattia laitetaan valkoisella ja saumataan epoksilaastilla likaantumisen estämiseksi. 1.kerroksen vessaan on ajateltu mokkaruskeaa lattiaa ja samaa laattaa isompana wc-istuimen taakse.

Laattojen lisäksi silmäiltiin saunan materiaaleja. Ajatus on laittaa tummat seinät ja vaaleat lauteet. Ja mitä valmiimpaa tavaraa, sen parempi 😉 Valmiiksi käsiteltyä paneeliakin on siis tarjollla, mutta kunhan päästään värisävyistä yksimielisyyteen, niin ratkeaa sekin otetaanko valmiiksi käsiteltyä vai urakoiko allekirjoittanu paneelien kimpussa yhden viikonlopun (ainakin).