Joulua odotellessa

Jouluksi uuteen kotiin! Hmm… tuttu sanonta! Meitäkin varoiteltiin, että ei kannata kiirehtiä tiettyyn hetkeen, eikä ainakaan jouluun. Tosin puhe oli silloin jo edellisestä joulusta! Talon hankinnasta ja remontin aloituksesta on melkein 1,5 vuotta. Vihdoin homma alkaa näyttää viittä vaille valmiilta. Viimeisiä viilauksia on tehty sinne tänne ja viimeisimpänä rypistyksenä tehtiin joulua edeltävänä viikkona ja viikonloppuna kellarin alaportaiden laatoitus ja laminaatin asennus. Laminaattia naputeltiin lattiaan ihan omin voimin ja kyllä siitä aika kiva sitten lopulta tuli! Valittiin Bauhausin tummanharmaa ”printtilaminaatti”.

Käytiin myös tilaamassa eteiseen liukuovikaappi sekä makuuhuoneeseen vaatekaapit. Niiden pitäisi olla haettavissa pari päivää ennen joulua, eli vielä on pieni rypistys niiden osalta tehtävänä ennen joulurauhan julistusta. Pitkällisen pähkäilyn ja hintavertailujen tuloksena päädyttiin hankkimaan nuo Keittiöjätistä. Testataan samalla näiden hinta-laatusuhdetta ja katsotaan sitten mistä tilataan muuallepäin taloa kaappeja. Aikaisemmin kellaritiloissa testattiin myös Ylöjärveläisen Pirkanmaan keittiötukun hinta-laatusuhdetta ja hinta oli halpa ja laatukin vähän sen mukainen sitten. Mutta kyllä ihan toimivat kaapit sieltäkin saatiin, muutamien pikkujuttujen takia tosin jouduttiin siellä asioimaan useampaan otteeseen kaappien asennusvaiheessa. Katotaan nyt sitten montako halvemman tason liikettä vielä tämän projektin puitteissa tullaan testaamaan… ehkä täytyykin kirjoittaa niistä sitten vertailu lopuksi 🙂

Joulua odotellessa, odottelemme vielä kellarin portaiden askelmien päälysteitä. Ostimme koivuista liimapuulevyä Bauhausista ja siitä on tarkoitus sahata päällysteen portaikkoon. Yläkerran portaat ovat wengen väriseksi sävytettyä koivua, joten nämäkin sävytetään sitten samaan sävyyn. Tuo kellariin menevä portaikko on kohtalaisen haasteellinen, koska lähes jokainen porras on eri kokoinen. Yksi tuttavamme lupautui tekemään askelmat ja kävikin tekemässä pahvisabluunat portaista. Katostaan nyt saadaanko näitäkin valmiiksi vielä ennen joulua.

Syksyn satoa

Syksy hurahti ohi melkein huomaamatta. Elokuun lopussa saatiin talon 2 ylimpään kerrokseen käyttölupa, eli kuun vaihteessa päästiin muuttamaan sisään. Kellarikerros oli sen verran vaiheessa, että sille lupaa ei saatu. Tavarat pakettiin ja muutto päälle! Onneksi porukkaa oli mukavasti, joten ihan ylitsepääsemätön urakka tuo ei ollut.  Osa tavaroistakin odotti jo valmiina paketeissa edellisestä muutosta säilöttyinä.

Syksy kului enemmän ja vähemmän laatikoiden seassa elellessä. Vähitellen niitä onneksi alkoi vähenemään. Samalla jatkettiin töitä, tosin tahti hidastui huomattavasti, koska vakituiseen tekevät työmiehet siirtyivät muihin urakoihin. Viikonloppuisin fiksailtiin kaikenlaisia pikkujuttuja ja jatkettiin kellarin laittoa. Ensimmäisenä isona työvaiheena tehtiin kodinhoitohuone, jonka lattia laatoitettiin ja sen jälkeen asenneltiin kaapistot. Kaappien kanssa kuluikin mukavasti aikaa kun kasattiin ne itse pikkuosista. Mutta ihan toimiva siitä saatiin!

Lumentulon lähetessä tuli kiire tehdä ulkoraput. Väliaikaisena kulkureittinä toimineet ”lainaraput” purettiin ja saatiin yksi työmies paikalle pariksi viikoksi valamaan betonista raput ja samalla jatkamaan sisätöitä. Juuri ennen isomman lumimyräkän tuloa, saatiin raput valuun ja kuivumaankin. Kyllä nyt kelpaa kulkea!

Heinäkuun höyryjä

Heinäkuussa lomat sotki projektia ärsyttävästi. Putkari ja muurari lomailivat, lähes kaikki erikoisliikkeet lomailivat, kalustetehtaat lomailivat jne. jne. Onneksi sentään 2 timpuria touhusivat koko kesän talolla lähinnä pintoja tasoittaen ja maalaten. Itsekin lomailimme muutamia päiviä mökillä ja tietenkin asuntomessuilla Kuopiossa piti käydä katsomassa uusia ideoita. Asuntomessujen aikana taloon oli ilmestynyt uudet portaat 1. ja 2. kerroksen väliin. Muuten ihan hyvältä näytti, paitsi että portaan reisilankku kulki oviaikon päältä! Kas kun ei sitten sitä kukaan ollut aikaisemmin huomannut, esim. mittojen oton yhteydessä.?? Allekirjoittanut ei sitten tuota asiaa pystynyt nielemään, joten soittelin ensin asentajalle, joka myös mitat oli käynyt ottamassa. Asentajan kanssa puhelinkeskustelu meni eipäs-juupas -linjalle, joten siitä ei sanottavaa hyötyä ollut. Kuulemma oli asiakkaan vika, jos ei huomata kertoa ovesta, vaikka se näkyvissä olikin… No, soittelin sitten tehtaalle, jossa en heti tavoittanut omistajaa, mutta lähetin kuvauksen asiasta reklamaation muodossa sähköpostilla. Erinäisten keskustelujen ja valokuvien ottamisen ja lähettämisen lopputuloksena saimme reklamaatiohyvitystä 10% rappujen kokonaishinnasta. Reklamaatiorattaiden pyöriessä timpurit siirsivät oviaukkoa n. 50 cm sivummalle ja näin saatiin portaat menemään vain karmin päältä, muttei enää itse oviaukon. Harmillista tässä tietysti oli se, että sisäseinät olivat jo valmiina ja nyt piti taas repiä niitä auki ja paikata toista puolta! Lopputuloksena kuitenkin ovi on nyt itse asiassa paremmassa kohdassa kulkua ajatellen kuin ennen.

Heinäkuussa saimme myös saunan lauteet paikalleen. Niiden toimitus ja asennus oli kiitettävää tasoa ilman yllätyksiä ja kaikenlisäksi sauna on tosi onnistunut tummine seinäpaneeleineen ja tervaleppälauteineen!

Myös kylpyhuoneen puoli alkoi valmistua. Muurarille pään raapimista aiheuttanut valoseinämä alkoi muotoutua. Valoseinämä erottaa 2 suihkua toisistaan muodostaen vähän kolmikota muistuttavan seinän. Seinän päädyssä on lasitiilet, joiden takana on valot, joten seinä toimii samalla valaisimena. Ongelmana seinän tekemisessä oli lasitiilien liittäminen järkevästi laattaseinän jatkoksi,kun kaikki kulmat ovat muuta kuin suoria. Lopulta akryylilistojen ja ”tilkkeeksi” laitettujen laatanpalasten avulla seinä saatiin kuosiinsa ja riittävän tukevaksi. Aluksi ajateltiin valaista seinä kuiduilla lasitiilien takaa, mutta kun kuidut oli laitettu, niin todettiin niiden valoteho aivan liian vähäiseksi. Toiseksi vaihtoehdoksi löytyi kosteuden kestävää ledinauhaa, jota laitettiin kulkemaan koko korkeudelta lasitiilien reunassa. Ongelma tässä ratkaisussa oli saada taipuisa ledinauha roikkumaan edes jotenkin suorassa. Todettiin, että jotain pitää laittaa nauhan painoksi ja Mikko alkoikin nikkaroimaan painoa akryylilevystä, verkonpainoista ja ties mistä. Ensimmäinen harjoitelma irtosi tietenkin nauhasta ja putosi seinämän taakse! Siinä sitten rauhalliselta mieheltäkin meinasi hermo mennä sitä kalastellessa takaisin. Onneksi kalamiehen onni oli matkassa, ja isoilla ongenkoukuilla akryylipala ongittiin ylös! Toisella yrityksellä kiinnitettiin akryyli ja paino takuuvarmasti ledinauhaan ja saatiin ledit pujoteltua kohtuullisesti lasitiiliseinän taakse. Täytyy vain toivoa, ettei ledilamput kovin nopeasti pimene, muuten hankala nauhan vaihto on edessä. Täytyy kuitenkin sanoa, että harvassa kylpyhuoneessa on näin onnistunut ”valaisin”! Lopputuloksesta voi olla ylpeitä kaikki osalliset!

Keittiö

Keittiö tuli paikanpäälle sovitusti juhannuksen jälkeen ja keittiöasentaja sitten seuraavana päivänä. Vajaat pari päivää kului asentajalta ja keittiö alkoi olla kuosissaan. Asentajan lähdettyä alkoikin sitten pään raapiminen… ilmeisesti yksi kaapiston taustaseinä oli vinossa ja näin ollen myös koko kaappirivistö oli vinossa. Eipä tuo kovasti olisi muuten haitannut, mutta kun laattalattian saumakohta sattui juuri kaapiston eteen, niin kaappirivin toinen pää oli saumakohdan päällä ja toinen pää huimasti siitä erillään. Joten vinous pisti siis heti silmään. Pähkäiltiin aikamme mitä asialle voisi tehdä ja todettiin, että kokeillaan oikaista vain sokkeli, josko sillä huijattaisiin katsojaa sen verran, että vinoutta ei enää huomaisi.

Yllättäen myös yksi kaapinovi puuttui kokonaan, joten eikun odottamaan sitä. Lisäksi sähköpistorasioiden kanssa oli sattunut pieni moka: yksi pistorasia oli sijoitettu hellan takana olevan kivilevyn alle puoliksi… eihän kukaan siinä vaiheessa kun levy tilattiin korkeampana, enää muistanut, että siellä joku pistorasia on piirrettynä… Nostimme pöytälevyä myös muualta seinälle n. 10 cm verran ja eikös päätykohdan pala ollut näkyvästä reunastaan hiomatta. Eli sekin jäi odottamaan korjausta.

Uusi asennuskierros tuli sitten muutaman päivän sisään kun puuttuva ovi saatiin paikalle. Asentaja asensi oven ja suoristi kaappirivistön sokkelin. Ja taas pähkäiltiin lopputulosta. Kaappirivi ei edelleenkään näyttänyt hyvältä. Soittelin Iskuun myyjälle ja pohdittiin asiaa. Lopputuloksena päätettiin, että asentaja tulee vielä kerran oikaisemaan kaappirivin kokonaisuudessaan.

Kolmas asennuskierros käyntiin ja sen lopputulemana kaappirivistö on kohtuullisen hyvä. Asentajakin jo meinasi kyllä vähän hermostua kun samalla oltiin vähän reklamoitu asennuslaskusta, mutta lopputulos kuitenkin saatiin kuntoon näiltä osin ja viimeisin asennusmaksu meni Iskun piikkiin.

Jossain vaiheessa kesää saatiin sitten putkimies paikalle laittamaan keittiön hana ja putkitukset kuntoon. Siinä yhteydessä sitten todetiin, että altaan alalaatikko ei enää mahdu menemään kiinnni. Ja eikun soittelemaan taas Iskulle. Kesälomat sotki pahasti hommia, joten nyt syyskuun toisella viikolla odottelemme edelleen uutta allaslaatikkoa sekä yhtä seinäkiveä, joka tosin jo tuli hionnasta, mutta yllätys yllätys, hiottuna oli väärä reuna!

Lopputulemana voi sanoa, että keittiö itsessään on kyllä aika onnistunut, mutta kaikenlainen ylimääräinen hässäkkä alkoi närästää, sekä myös myyjämme huolimattomuus asioiden hoidossa. Mutta ehkä tämä tästä jouluun mennessä….

Kesäkuun puuhia

Remontti tuntuu tässä tällä hetkellä edistyvän suhteellisen hyvää vauhtia vaikka välillä tuleekin tunne, että mikä tässä taas takkua mutta loppujenlopuksia tulosta on saatu myös aikaan.

Viimeisimmän blogi päivityksen jälkeen tilanne on edennyt siihen vaiheeseen, että lattia ja seinät on todellakin saatu levytettyä melkein kokonaan. Jostain syystä tämä vaihe menikin omasta mielestäni odetettua nopeammin ja sitten meillä olikin käsissä ongelma mistä saamme tasoitemiehen paikalle. Kyselimme tekijöitä useammasta paikasta mutta suurimmaksi osaksi meille myytiin eioota eli olivat hyvinkin kiireisiä ja toisekseen hintahaarukkakin oli sangen mielenkiintoinen tai sitten tekijöistä ei saanut pihalle oikein juuta eikä jaata. No onneksi ongelma kuitenkin ratkesi ja työt on  päästy aloittamaan tuossa kesäkuun alussa.

Toinen ongelma joka tuli eteemme oli se, että muurari oli, odottaessa tietoa siitä milloin pääsee jatkamaan täällä, ottanut tietenkin muista hommia ja ne piti päästä lopettamaan ensin ja sitten tulikin jo loma. No onneksi näistä tasoite miehistä löytyi myös kätevä laattamies joten ainakin keittön osalta olemme päässeet nyt etenemään senkin asian suhteen.

Tällä hetkellä siis keittiö ja olohuone on tasoitettu ja muut huoneet ovatkin hyvää matkaan työnalla. Keittö on myös maalattua ja laatoitettu kokonaan, tänään suoritettiin lattian saumaus. Keittiö alkaa olla siis valmis kalusteiden tuloon joka onkin sovittu juhannuksenjälkeiselle viikolla jolloin ne myös asennettaan. Myös olohuone on suurimmaksi osaksi maalattu näyttää siltä osin hyvältä. Myös muut 1. krs huoneet ja 2. krs ovat työnalla ja niitä päästäneen myös maalaamaan ainakin osittain jo ensi viikolla. Ensi viikolla myös varsinaisen muurarin/laatoittajan pitäisi tulla töihin jolloin saanemme wc tiloja ja kellarin saunaan sekä pesutilaa myös eteenpäin. Voisi siis  hyvinkin olla mahdollista, että viimeistää elokuussa voisimme päästä muuttamaan.

Saunan lauteet on tilattu ja niiden toimitus on jossain elokuun toisella viikolla. Uudet avomalliset portaa on myös tilauksessa ja niiden toimitus pitäisi olla heinäkuun toisella tai kolmannella viikolla eli kenties tämä tästä…

Nyt mielessä kalvaa ongelma putkitöiden osalta eli saadaanko ne ajoissa alta pois. Putkiurakoitsija lomailee heinäkuussa joten ainakin wc pyttyjen ja keittiön hanojen asennukset pitäisi saada tehtyä siinä mennessä. Mutta sitä ennen pitäisi saada ainakin vessojen lattiat laatoitettua. Kenties siis tässäkin päästään johonkin tulokseen kesäkuun viimeisellä viikolla juhannuksen jälkeen.

Remontin kuvallista satoa I

Tässä on hieman kuvallista satoa remontin edistymisestä talon toisessa ja ensimmäisessä kerroksessa.

Pääsiäispuuhia

Pääsiäisen työlistalle otimme saunan paneeleiden käsittelyn. Halusimme saunaan tummat seinät ja katon ja vaaleammat lauteet. Ensin etsiskelimme valmiista paneelivaihtoehdoista sopivan tummaksi sävytettyjä, mutta vaihtoehtoina oli joko savunharmaata tai lähes mustaa ruskeaa, joka kellaritiloissa olisi näyttänyt mustalta. Päädyimme siis ostamaan peruskuusipaneelia ja värjäämään sen itse ennen seinään kiinnittämistä. N. 250 metriä paneelia hankittiin ennen pääsiäistä ja samoin käsittelyaine (sävynä venge).

Pitkäperjantaina alkoi sitten urakka. Käsittely tehtiin kertaalleen paaneleiden takapuolelta ja kahteen kertaan päältä. Hommaa hankaloitti se, että vaikkakin talo on vielä ilman varsinaisia väliseiniä, niin silti pitkien paneeleiden kuivumistilaa ei hirmuisesti ollut. Tulevaan keittiöön ja työhuoneeseen rakenneltiin 2-kerroksiset ”kuivaustelineet”, joille sitten saatiin kerralla vaakatasoon kuivumaan n. puolet kaikista paneeleista ja olohuoneen rakenneltiin paikka pensselöintii, jossa mahduttiin työskentelemään 2 hengen voimin. Urakkaa käytiin tekemässä joka päivä ja välillä pariinkin kertaan päivän aikana pääsiäismunien ja mämminsyönnin lomassa. Lopputuloksena 2. pääsiäispäivän iltana saatiin kuivat, käsitellyt paneelit kasalle odottamaan seiniin naputtelua. Ja mikäs se mukavampaa kuin palata ”oikeisiin töihin” parantelemaan kipeytyneitä paikkoja 😉

Kuisti

Tähän mennessä remontti on sujunut suuremmitta yllätyksittä, joten jo oli aikakin, että jotain tulee eteen. Olimme jo toki huomanneet aikaisemmin, että kuistilla ja tarkemmin ottaen pääoven kohdalla on ollut kosteusvaurioita. Nyt kun oli sitten tarkoitus käydä kuistin kimppuun, niin kävi ilmi, että vauriot olivatkin odotettua suurempia. Itseasiassa suurin osa kuistin alaohjauspuista oli mätiä, samoin kuin ulkovuorauksen laudoitus alaosastaan. Joten oli aika löydä viisaat päät yhteen ja miettiä mitä teemme. 

Päädyimme loppujenlopuksi siihen, että kaikki ulkoseinät puretaan ja rakennettaan kokonaan uudelleen, mutta katto säästetään. Täytyykin sanoa, että tällä hetkellä kuisti näyttää sangen mielenkiintoiselta, sillä katto näyttää roikkuvan tyhjän päällä.

Katsotaan nyt mitä tästäkin tulee…

Tämmöistähän siitä sitten seurasi…